Tłuszcze w diecie człowieka są obok białek i węglowodanów głównym i niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jako składnik odżywczy tłuszcze występują przede wszystkim w mięsie, nabiale, ziarnach i orzechach oraz ich pochodnych produktach: oliwie i olejach.
W przemyśle spożywczym oraz w gastronomi używa się najczęściej rafinowanych-oczyszczonych olejów roślinnych, m.in. słonecznikowego, rzepakowego, kukurydzianego czy palmowego, a prawie nigdy oleju kokosowego. Powód jest prozaiczny – to cena. Zbyt wysoki koszt oleju kokosowego wyeliminował go jako składnik z produktów spożywczych.
Jak olej kokosowy zdobył popularność
Do tej pory olej kokosowy głównie był kojarzony jako składnik kosmetyków oraz dodatek do balsamów, kremów czy maseczek. Doskonale sprawdza się w roli środka skutecznie pielęgnującego skórę i włosy.
Jednak od kilku lat w USA i w Europie Zachodniej coraz częściej olej koksowy wymieniany jest w kontekście bardzo zdrowego środka spożywczego i dodatku do produktów spożywczego.
Okazało się, że oprócz swoich właściwości kosmetycznych, olej kokosowy ma jeszcze wiele innych zastosowań, przede wszystkim zdrowotno-leczniczych.
Nierafinowany olej kokosowy jest doskonałym, zdrowym tłuszczem powszechnie używanym w kuchni południowo-azjatyckiej, jako tłuszcz do smażenia. Jako tłuszcz nasycony, pod wpływem obróbki termicznej nie wpływa tak negatywnie na nasze zdrowie jak pozostałe oleje roślinne.
Z czasem, po wielu badaniach medycznych, olej kokosowy zyskał również status doskonałego środka paramedycznego leczącego wiele schorzeń bakteryjnych, grzybiczych czy współczesnych chorób cywilizacyjnych, m.in. wysoki poziom cholesterolu.
Olej kokosowy i jego właściwości
Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu kokosa, poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. W ten sposób pozyskany olej charakteryzuje się naturalnym, delikatnym smakiem i zapachem typowym dla kokosa. W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.
W lecie przy wysokiej temperaturze olej kokosowy może zamienić się w ciecz. To proces jak najbardziej naturalny, ponieważ powyżej temperatury +25°C olej przechodzi w stan płynny, nie tracąc jednak przy tym nic ze swoich właściwości smakowych i zdrowotnych.
Tłuszcz nasycony.
Świat medyczny w obecnych czasach boryka się z lawinowo rosnącą plagą chorób sercowo-wieńcowych, które według lekarzy mają źródło w spożywaniu zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych. To właśnie one maja być odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu, zawały i udary. Tylko czy rzeczywiście tak jest? Czy tłuszcze nasycone naprawdę są takie złe?
Tłuszcze nasycone możemy podzielić na zwierzęce i roślinne oraz na dwa rodzaje: długo łańcuchowe i średnio łańcuchowe. To właśnie ta cecha decyduje o tym czy kwasy tłuszczowe są lepiej trawione i szybko przetwarzane w energię lub czy są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.
Olej kokosowy zbudowany jest ze średnio łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych i to właśnie decyduje o jego właściwościach prozdrowotnych i odróżnia go od pozostałych nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w innych olejach czy mięsie.
Olej kokosowy w walce z nadwagą.
Olej w służbie szczupłej sylwetki. Rażąca sprzeczność, a jednak. Spożywanie oleju kokosowego znacznie zwiększa przemianę materii. Przez swoją budowę cząsteczkową zamieniany jest błyskawicznie w energię co powoduje, że niewiele pozostaje go w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Olej kokosowy w porównaniu z innymi olejami jest mało kaloryczny, dostarcza nam energii i zwiększa wydolność organizmu. Idealna propozycja dla każdego kto chce zgubić kilka kilogramów.
Olej kokosowy. Właściwości zdrowotne.
Badania medyczne wykazały, że olej kokosowy nie wywiera negatywnego wpływu na poziom cholesterolu (w przeciwieństwie do innych tłuszczy nasyconych) – czyli czynnika powszechnie wiązanego z podwyższonym ryzykiem chorób serca.
Oczywiście można przyjąć, że wyniki badań są błędne, że nie przeprowadzono dokładnych testów, że próba była za mała itd.
Przyjrzyjmy się jednak mieszkańcom Pacyfiku i Oceanii, gdzie głównie spożywa się tłuszcze nasycone w postaci oleju koksowego. To właśnie tam amerykańscy lekarze odkryli, że ludzie spożywający kokosy byli szczupli, a choroby układu krążenia w tym regionie właściwie nie istniały.
Powszechnie dostępne są opracowania na temat zdrowotnych właściwości oleju kokosowego, opisujących dobroczynny wpływ na funkcjonowanie serca.
Do głównych z nich należą:
• Olej kokosowy chroni serce i tętnice przed uszkodzeniami powodowanymi przez bakterie, wirusy i wolne rodniki. Usuwając przyczynę uszkodzenia tętniczego, olej kokosowy zapobiega dalszym zniszczeniom, umożliwiając gojenie się ścian tętniczych. • Olej kokosowy obniża tendencję do tworzenia się skrzepów we krwi. • Olej kokosowy nie wywiera negatywnego wpływu na poziom cholesterolu.
• Olej kokosowy może regulować pracę serca i obniżać ciśnienie krwi.
Olej kokosowy. Silny środek bakteriobójczy i grzybobójczy.
Dwa składniki wchodzące w skład oleju kokosowego: kwas laurynowy i kwas kaprylowy, decydują o jego właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
- Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach właśnie w orzechu kokosowym i w mleku matki. Skutecznie niszczy drobnoustroje naszego organizmu, które pokryte są otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori (wywołująca wrzody żołądka). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.
Na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Stosowanie oleju kokosowego wewnętrznie i zewnętrznie bardzo dobrze wpływa na cerę trądzikową. - Kwas kaprylowy – kokos zawiera również kwas kaprylowy, który ma podobne działanie do kwasu laurynowego. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazując silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Kwas kaprylowy stosowany jest w leczeniu powszechnie występującej grzybicy układu pokarmowego (drożdżak).
Olej kokosowy w kosmetyce.
Mleko, woda i olej koksowy stanowią podstawę wielu doskonałych kosmetyków.
Ze względu na swoje właściwości nawilżające, olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Dzięki swojej specyficznej budowie, olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie go na skórę głowy wzmacnia cebulki, przez co zapobiega wypadaniu włosów, pomaga również w walce z łupieżem.
Jaki olej kokosowy kupić?
Kupuj wyłącznie ekologiczne (muszą mieć logo certyfikatu ekologicznego), nie rafinowane, tłoczone na zimno. Tylko taki olej zachowuje swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Pozostałe są bez wartości, mogą jedynie służyć jako tłuszcz do smażenia. Pamiętaj, że olej/tłuszcz palmowy to całkowicie inne produkt, tłuszcz palmowy nie jest olejem kokosowym. Olej palmowy nie ma takich właściwości zdrowotnych jak olej kokosowy.
Olej palmowy, najczęściej rafinowany, dodawany jest do produktów spożywczych, przede wszystkim do produktów cukierniczych, ciast, ciasteczek. Olej palmowy znajduję się też w większości kosmetyków i mydeł.
Kontrowersje budzi sposób pozyskiwania terenów do sadzenia palmowców, ponieważ odbywa się to kosztem karczowania lasów deszczowych, np. w Indonezji. Dotyczy to głównie palmowców z przeznaczenie na produkcję oleju palmowego, a nie koksowego.
korekta
Gregory Wega
Ostatnio zmodyfikowany: 31 lipca, 2024