Maca , roślina bulwiasta uprawiana w trudnych warunkach klimatycznych w wysokich partiach Andów zaliczana jest do grupy super żywności. Jej szerokie spektrum pozytywnego działania na nasz organizm jest imponujące.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie sięgają czterech tysięcy lat, kiedy jak głosi legenda, Bóg Inków Wirakocza – obdarzył swój lud wyjątkową roślinną, która miała zapewnić im wielką energię, siłę i płodność.

Czy rzeczywiście tak było, tego nie wiemy, natomiast możemy być pewni, że Maca ze względu na swoje właściwości odżywcze stanowiła dla mieszkańców Ameryki południowej i Środkowej główny składnik każdego posiłku i nie bez powodu została nazwana przez nich rośliną „dobra strawa z wyżyn pochodzącą, która wzmacnia“.

To „mityczne wzmocnienie” energetyczne zauważyli również amerykańscy i europejscy naukowcy, którzy wpisali Mace do wykazu FAO (Międzynarodowa Organizacja d/s Wyżywienia i Rolnictwa), jako zalecany naturalny środek o wysokiej wartości odżywczej, w miejsce spożywania żywności przetworzonej i napojów wysokocukrowych wywierających negatywne skutki na nasz organizm (Konferencja FAO w Rzymie w 1991 r.), dodatkowo amerykanie wprowadzili Mace jako podstawowy składnik żywności wysokoenergetycznej dla astronautów.

Od kilku lat ta bulwa podobna do rzepy jest przedmiotem wielu badań nie tylko pod kątem wysokiej wartość odżywczej ale przed wszystkim pod kątem właściwości medycznych.

Maca strażnik hormonów.

Maca to cenny środek w leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn. Związki w niej zawarte regulują pracę hormonów, zwiększają produkcję nasienia, oraz co ważne poprawiają jego jakość (czynnik mający wpływ na płodność). Związki chemiczne obecne w Mace stymulują aktywność seksualną człowieka (Peruwiańczycy traktują Mace jako silny afrodyzjak)

Reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi dyskomfort okresu przekwitania u kobiet ( Menopauzy). Zalecana dla kobiet z syndromem napięcia przedmiesiączkowego.

Wspomaga również walkę z bezpłodnością i impotencją u mężczyzn. Zmniejsza efekty andropauzy.

Maca, a cholesterol.

Badania wykazują, że codzienne spożywanie odpowiedniej ilości Maci prowadzi do obniżenia stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi bez jednoczesnego obniżania wartości cholesterolu „dobrego” (HDL). Wpływ maki na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi jest związany z zawartymi w niej sterolami, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim i sprzyjają jego usuwaniu z organizmu.

Maca duże mięśnie, super wytrzymałość.

Maca, bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole okazuje się skuteczna w : • szybkiej regeneracji siły po ciężkich treningach,• zmniejszaniu stresu i napięcia związanego z udziałem w zawodach , • budowaniu masy mięśniowej i kostnej trenującego • prawidłowym wzroście kości, ścięgien i mięśni w okresie dojrzewania młodych sportowców • budowaniu wytrzymałości i kondycji fizycznej• wzmacnianiu systemu immunologicznego• dodawaniu witalności i energii

Maca. Lepsza pamięć

Nowe badania nad Maca wykazały, że jej charakterystyczna czarna odmiana ma pozytywny wpływ na zdolności poznawcze. Znacznie polepszają się funkcje pamięci, jej wydajność i jakość. Poprawia się koncentracja.

Korzeń Maca zwiększa również odporność na stres. Ponadto ułatwia regenerację w stanach wyczerpania i zmęczenia psychicznego.

Rodzaje korzeni Maca, kolory i ich skład.

W suchej masie korzenia znajduje się 10-13% białek, 25-78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów oraz prawie 5% popiołu. Zawiera też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, żelaza i wapnia. Obecne są też kwasy tłuszczowe,sterole, witaminy (A, Bi, B2, B(, C, E) i sole mineralne (Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, jodki).

Suszona może być przechowywana kilka lat, nie tracąc nic ze swych cennych właściwości

Istnieje kilka odmian Maca, do najpowszechniejszych należą korzenie o zabarwieniu biało-żółtym. Najczęściej sprzedawane w Polsce.

Można spotkać również korzenie o kolorze czerwonym, fioletowym czy czarnym. Bardzo rzadkie odmiany na Polskim rynku.

Macy o kolorach ciemnych wykazują właściwości, które mają szczególny wpływ na organizm mężczyzn, na jego witalność, stan prostaty, jakość plemników i życia seksualnego.

Odmiany maki o odcieniach różowym, czerwonym i fioletowym wykazują właściwości, które mają szczególne znaczenie dla zdrowia kobiet. Pomagają utrzymać hormonalną, fizyczną i psychiczną równowagę.

Maca to super żywność .

Wszechstronne badanie medyczne przeprowadzone w ostatnich 20 latach, potwierdziły wielkie możliwości lecznicze korzenia Maca.

Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne i możliwość dostosowania się indywidulanie do potrzeb każdego organizmu, pozwalają umieścić tą niepozorną bulwę rosnącą w odległych Andach w ścisłej czołówce żywności, zaliczanej do Superfood.

Jedyną rzeczą na którą należy zwrócić uwagę jest fakt, że jeżeli chcemy skorzystać z dobrodziejstwa korzenia Maca musimy spożywać ją regularnie i konsekwentnie. Wysiłek niewielki, a korzyści ogromne.

Kamil